Om man är ute på vandringar i naturen eller om man bara vill uppleva många svenska städer, kanske Halland kan erbjuda flera ställen att bo på. Om man inte känner någon på den aktuella platsen eller om det saknas övernattningsplatser där, man får helt enkelt välja ett annat boende. Då kan vandrarhem vara ett alternativ.

Vad skiljer vandrarhem från hotell?

När det gäller vandrarhem kan man ofta få billigare rum än på ett hotell. Dock kan man inte räkna med att det finns samma service på vandrarhemmet. I regel serveras till exempel ingen frukost på vandrarhemmet, men det brukar finnas ett mindre kök som man delar med de andra boende och där kan man laga egen mat om man vill. Många gånger finns det inte heller något eget badrum utan man delar dusch och toalett med andra.

Måste man dela rum?

På de allra flesta vandrarhem finns det sovsalar. Det är större rum med flera sängar. Där sover man tillsammans med andra. Det kan innebära ett par störningsmoment eftersom att folk kan komma och gå när som helst under dygnet. Det finns också vandrarhem som har enskilda rum. Man kan också boka in sig på en sovsal själv eller tillsammans med till exempel sin familj. Då får man i regel dock betala lite extra.

Olika typer av vandrarhem

Vandrarhem kan drivas i flera olika typer av regi. Vissa av dem drivs av kyrkan, andra av privatpersoner. Om vandrarhemmet drivs av Svenska Kyrkan kan det många gånger finnas olika restriktioner kring alkohol och liknande. Drivs vandrarhemmet av en privatperson eller av ett företag kan reglerna vara mer fria så länge man sköter sig som gäst.

När man ska övernatta på ett vandrarhem kan det vara klokt att fundera över vilken typ av boende som passar en bäst. Har man små barn kanske ett vandrarhem som bara erbjuder större sovsalar inte är det bästa alternativet.