Förr var det väldigt vanligt att man begav sig ut i naturen för att skaffa mat. Man plockade olika saker, jagade och fiskade. Det här förekommer fortfarande i viss mån, men det blir allt vanligare att man handlar sina ingredienser i affären. Men vad kan man ordna för mat från naturen om en kris skulle uppstå?

Plocka bär och frukt i skogen

I skogen finns det en hel del bär och frukter som i regel är tillåtna att plocka. Man kan till exempel hitta blåbär, lingon, vildäpplen, hjortron och björnbär i skogen och så länge de inte växer på en tomt är det helt okej att plocka dem. Man får dock inte förstöra plantorna eller gräva upp dem.

Fisk till middag

I hav och sjöar är det i många fall tillåtet att fiska. Det är dock inte alltid det finns fiskar i vattnet. I en sjö behöver man plantera in fiskar för att de ska finnas och om vattnet inte är bra för fisken kan de snabbt dö ut igen.

Örter och andra ätliga växter

Det finns också en del örter och andra växter som kan ätas i naturen. Det kan till exempel hända att gräslök, vitlök och liknande vildsår sig. Man kan också finna laktritsrot och nässlor.

Fridlysta plantor

I Sverige finns en allemansrätt som gör att man får vistas i naturen och plocka växter och blommor där. Det gäller dock att hålla lite koll på vad man egentligen plockar. Det finns nämligen fridlysta växter som man inte får plocka alls.

Får man alltid fiska?

När det gäller fiske kan det ibland vara så att man inte får fiska under vissa tider på året. Ibland får man fiska, men fisken får inte tas upp och ätas. Det kan också finnas regler för hur stor fisken ska vara för att man ska få ta upp den. Dessutom kan det krävas fiskekort för att få fiska i vattnet.