I Sverige är man relativt fri att göra som man vill i naturen. Man får till och med övernatta där om man vill. Det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på. Hur övernattar man egentligen på bästa sätt i naturen?

Sova i uppställda vindskydd

I vissa naturområden, till exempel i naturreservat kan man finna uppbyggda vindskydd. I dem är det i regel tillåtet att övernatta och man kan ofta också finna toaletter och vatten i närheten av dem. Hur länge man får övernatta kan variera och det bör man kontrollera innan man stannar till.

Får man tälta?

I skog och mark får man tälta en natt utan att ha någon tillåtelse från markägaren. Man får dock inte övernatta på odlad mark eller i trädgårdar om man inte frågar om lov. När man ska tälta kan det också vara bra att se till att man inte slår upp tältet på nyplanterade granplantor, till exempel.

Husvagn- och husbilsvistelse

Att ställa upp en husvagn eller husbil mitt i skogen är sällan uppskattat av skogsägaren om man inte har frågat om lov. Att ställa sig en natt vid sidan av en väg eller på en parkering brukar dock inte vara något problem. Det gäller bara att se till att man inte skräpar ner. Man bör inte heller tömma toaletter eller spillvatten rakt ut.

Att tänka på

Oavsett hur man väljer att övernatta i naturen måste man visa hänsyn. Man får inte skräpa ner och lämna kvar saker. Matrester kan vara okej att lämna kvar i viss mängd. Ett äppleskrutt är i regel ingen fara att lämna. Om man behöver göra ifrån sig i skogen bör man också gräva en grop och täcka igen den efteråt.

När det gäller matlagning får man inte elda hur som helst. Det allra bästa är att äta maten kall eller så kan man ha med sig ett spritkök. Även det kan dock skapa rejäla bränder om man är oaktsam.